13 Haziran 2007

ÇİFTÇİYE KÖYLÜYE CHP SÖZÜ 1 - ZAFER YAPICI

Değerli okurlarım, 22 Temmuz seçimlerine az bir süre kaldı. Seçimlere kadar tüm siyasi partiler projelerini anlatacaklar…

Halkımızın beklentisi, seçim sürecinde iktidara talip olan siyasi partilerin halktan yana içeriğe sahip net taahhütlerde bulunmaları…

Bu noktada CHP’nin Türkiye’yi karış karış dolaşarak hazırladığı projelerden bir örnek vermek istiyorum. CHP iktidara geldiğinde çiftçiye ve köylüye yönelik projesini “Çiftçiye-Köylüye CHP sözü” başlığı altında 52 maddede özetliyor ve şöyle sloganlaştırıyor: “Emeğe değerini vereceğiz, köylüyü soydurtmayacağız, üreticiyi ezdirmeyeceğiz.”

Bu yazımda CHP’nin 52 maddelik projesinin ilk 24 maddesini aynen aktarıyorum…

1. KÖYLÜYÜ, ÇİFTÇİ YAPACAĞIZ
Her zaman köylümüzün, çiftçimizin yanında olacağız. Köylümüzü refaha kavuşturacağız.

2. TARIM BAKANLIĞINI ETKİN KILACAĞIZ
Tarım Bakanlığını etkin; köye, köylümüze ve çiftçimize hizmet eder dinamik bir yapıya kavuşturacağız.

3. TARIMI PİYASAYA BIRAKMAYACAĞIZ
Dışarıdan empoze edilen IMF ve Dünya Bankası politikalarını değil, ihtiyaç duyduğumuz doğru tarım politikalarını uygulayacağız.

4. TARIMSAL ÜRETİM PLANLAMASI
Ulusal ve bölgesel “tarımsal üretim planlaması”nı mutlaka gerçekleştireceğiz. Toplumun ihtiyaçlarını ve iç-dış pazarın istemlerini dikkate alarak nerede ne ekileceğini, ne kadar ekileceğini belirleyeceğiz.

5. KOOPERATİFLER ÇİFTÇİLERİN TÜMÜNÜ KAPSAYACAK
Kooperatif örgütlenmeyi çiftçilerin tümünü kapsayacak biçimde geliştireceğiz. Kooperatiflere vergi bağışıklığı sağlayacağız. Kooperatif ve birliklerin depolama, soğutma ve taşıma sistemi kurmalarını destekleyerek özendireceğiz, sebze, meyve ve çiçek için hava yolu taşımacılığını ekonomik hale getireceğiz.

6. DESTEKLEMELERİ YENİDEN DÜZENLEYECEĞİZ
Destekleme politikalarını yeniden düzenleyeceğiz. Tarımsal desteklemeye daha fazla kaynak ayırarak tüm destekleri öncelikle örgütlenmiş üreticilere vereceğiz.

7. TMO'YU YENİDEN YAPILANDIRACAĞIZ
TMO'yu yeniden yapılandırarak etkin bir destekleme kurumu oluşturacağız.

8. VADELİ İŞLEM BORSALARINI GELİŞTİRECEĞİZ
Vadeli işlem borsaları sistemini geliştirip, çiftçinin ürününün değer fiyata satılmasını sağlayacağız.

9. ÜRÜNLERE FARK ÖDEYECEĞİZ
Ürünler için fark ödeme sistemini uygulayacağız. Bu amaçla üretim döneminden önce, sistemin uygulanacağı her ürün için hedef fiyat ve müdahale fiyatı belirleyeceğiz. Hedef fiyat, ürün maliyeti + çiftçi karı hesaplanarak belirlenen üreticinin eline geçecek fiyat olacaktır. Müdahale fiyatı ise, ürünün piyasadaki fiyatının kabul edilebilir en düşük miktarı olacak, piyasa fiyatı, hedef fiyat ile müdahale fiyatı arasında oluşursa, devlet piyasa fiyatı ile hedef fiyat arasındaki farkı çiftçiye fark olarak ödeyecektir. Piyasa fiyatının, müdahale fiyatının altına düşmesi durumunda müdahale kurumu bizzat devreye girerek, çiftçinin ürününü satın alacaktır.

10. MAZOTTAN ÖTV ALMAYACAĞIZ
Çiftçinin kullandığı mazottan ÖTV almayacağız.

11. ELEKTRİKTE İNDİRİM
Çiftçinin tarımın her alanında kullandığı elektrik fiyatlarını sanayi elektriği fiyatına çekeceğiz. Çiftçinin kullandığı elektrikten alınan KDV 'yi % 1'e indireceğiz.

12. ELEKTRİK BORÇLARINA YENİDEN YAPILANDIRMA
Çiftçilerin elektrik borçlarını yeniden yapılandırarak, borç faizlerini sileceğiz ve ödemeleri faizsiz olarak 5 yıla yayacağız. Çiftçilerin mağdur olmaması için, elektrik faturalarının hasat dönemi sonunda (yıl sonunda) tahsil edilmesini sağlayacağız.

13. ZİRAİ MÜCADELE İLAÇLARINA DESTEK
Zirai mücadele ilaçlarının yerli üretimini teşvik edeceğiz, zirai mücadele ilaçlarına sübvansiyon uygulayacağız.

14. GÜBREDE KDV İNDİRİMİ
Gübrede KDV'yi % 1'e düşüreceğiz.

15. ŞEKER YASASINDA ÜRETİCİ LEHİNE DEĞİŞİKLİK
Şeker yasasını şeker pancarı üreticisinin lehine değiştireceğiz. Üretim kotalarını yeniden düzenleyerek, şeker pancarı üretimini yeniden artıracağız. Şeker pancarı üretimini hiçbir yıl 15 milyon tonun altına düşürmeyeceğiz.

16. ULUSAL ÇIKARLARA UYAN TÜTÜN YASASI
Tütün yasasını, ulusal çıkarlarımız doğrultusunda değiştirerek; TEKEL'in özelleştirilmesi düşüncesine son vereceğiz. Türkiye'nin neresinde, ne kadar tütün üretileceğini yeniden belirleyeceğiz. Tütün üretimini artırarak 5 yılda 200 bin tona çıkaracağız. Dışarıdan tütün alımına son vereceğiz.

17. AYÇİÇEĞİ ÜRETİMİNE TEŞVİK
Ayçiçeği üretimini 5 yılda 1.5 milyon tona çıkaracağız. Ayçiçeği primini mutlaka artıracağız.

18. PAMUK ÜRETİMİNE DESTEK
Pamuk üretimini 5 yılda 1.5 milyon tona çıkaracağız. Pamuk primini maliyeti ve üretici karını karşılayacak düzeye çıkaracağız. Pamukta makineli hasadı sağlayacak önlemleri alacağız.

19. MISIR ÜRETİMİNE PRİM
Mısır üretimini yılda 4 milyon tonun altına düşürmeyeceğiz. Mısıra fark ödeme şeklinde yeterli prim vereceğiz. Kurutma ve işleme tesislerini geliştireceğiz.

20. YAĞLI TOHUM, MISIR VE PAMUKTA İTHALATA SON
Ülkemizi 5 yıl içinde yağlı tohum, mısır ve pamuk dışalımcısı ülke olmaktan kurtaracağız.

21. GAP BÖLGESİNDE ÇELTİK ÜRETİMİ
Güneydoğu Anadolu'da, GAP bölgesinde çeltik üretimini geliştireceğiz.

22. SEBZE-MEYVE İHRACATINA DESTEK
Narenciyede dış satım primini artıracağız. Sebze meyve ihracatını geliştireceğiz.

23. MERALARI KORUMA
Meraları koruyacağız. Mera ıslahını hızlandıracağız. Yonca-korunga-fiğ üretimini artıracağız. Yem bitkisi üretimini 5 yılda 10 milyon tona çıkaracağız.

24. EKOLOJİK TARIM
"Ekolojik tarım"ı geliştireceğiz.

(Haber Ekspres, 12 Haziran 2007)

Hiç yorum yok: