06 Nisan 2010

TÜRK DEMOKRASİSİ NEREYE? - ZAFER YAPICI

Değerli okurlarım, ülkemizde son süreçte iktidar-muhalefet ilişkisi düzleminde yaşanan gelişmeler 1950'li yılların ikinci yarısını hatırlatıyor.

1950 seçimleriyle iktidara gelen Demokrat Parti süreç içinde iktidarını sürekli kılabilmek için demokrasinin rafa kaldırılması anlamına gelen birtakım girişimlerde bulunmuştu.

DP'nin muhalefete ve özgür basına yönelik tepkileri 1950'lerin ikinci yarısından itibaren saldırı boyutuna ulaşmıştı.

1959'da zamanın ana muhalefet partisi CHP'nin Genel Başkanı İsmet İnönü'nün başına gelenler bu baskı ortamının somut bir göstergesi olmuştu.

* * *

30 Nisan 1959 günü İsmet İnönü'nün gerçekleştirdiği yurt gezisinin Uşak ayağında olaylar çıktı. İnönü'nün Kurtuluş Savaşı sırasında karargah olarak kullandığı evi ziyaret etmek istemesi zamanın Uşak valisi tarafından engellenmek istendi. Bu arada Uşak ili çevresinden Demokrat Partili partizanlar getirildi. 1 Mayıs 1959'da Uşak'tan ayrılmak üzere tren istasyonuna giden İnönü'nün arabasının önü bu partizanlar tarafından kesildi. İsmet İnönü'nün başına taş atıldı. İnönü başından kan akarak trene bindi. İzmir'e geçti.

İzmir'de CHP'nin yapmak istediği toplantı engellendi. DP'liler Demokrat İzmir gazetesini bastılar. Matbaa makinelerini parçaladılar.

Bir gün sonra İnönü'yü karşılamaya gelen İzmirlileri jandarma dağıttı. 10 kişi yaralandı. Olaya siyasal iktidar tarafından yayım yasağı kondu. Bu nedenle ertesi günkü gazeteler neredeyse bembeyaz çıktı.

4 Mayıs 1959'da İnönü bu kez İstanbul'da, örgütlü olduğu sonradan öğrenilen bir grubun saldırısından son anda kurtuldu.

* * *

Bugün de CHP ana muhalefet partisi.

Bugünün CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Van'da bugünün iktidar partisi AKP tarafından organize edildiği anlaşılan bir grup tarafından taşlı saldırıya uğradı.

Böylece uzun yıllar sonra, Türkiye'de bir muhalif parti genel başkanına iktidara sahip parti tarafından örgütlendiği iddia edilen bir saldırı gerçekleştirilmiş oluyor.

Değerli okurlarım, iddia bizzat CHP Genel Başkanı tarafından seslendiriliyor ve sağlam gerekçelere ve delillere dayanıyor.

Olay anı kameralarla görüntüleniyor.

Ve görüntülerde taş atan kişiler, AKP'li olmalarıyla bilinen kişiler.

* * *

Olay, iktidar-muhalefet ilişkileri ve Türk demokrasisi açısından çok önemli bir gösterge. 1959'da İnönü'nün şahsında muhalefete iktidar erki tarafından yapılan saldırı DP'nin demokrasi yoksunluğunun nereye kadar varabileceğini tüm çıplaklığıyla ortaya koymuştu. Bugün de Baykal'ın şahsında muhalefete yapılan saldırı Türkiye'de demokrasi konusunda durumun ne kadar vahim bir noktaya geldiğini gösteriyor.

Sahi, Türk demokrasisi nereye gidiyor?...

Farkında mıyız?...

(Haber Ekspres, 6 Mart 2010)

Hiç yorum yok: