13 Ocak 2014
İnternette Fişleme Ve Sansür - Zafer Yapıcı
On yıl önce özgürlükler arasında adı bile geçmeyen internet özgürlüğü, bugün düşünce, ifade ve haber alma özgürlüğü bağlamında bir olmazsa olmaz.
Bilgi teknolojileri giderek yaygınlaşıyor. Yaygınlaştıkça da toplumsal düzlemde etkisini arttırıyor.
Gerçi Türkiye, Birleşmiş Milletler Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’ne göre dünyada bilgi teknolojileri konusunda ancak 55. sırada. Ancak Türkiye’de bile internet, temel ifade ve haber alma platformlarından biri olma yolunda ilerliyor.
Hal böyle iken Türkiye’de bu “özgürlük platformunu” düzenleyen bir yasa tasarısı ortaya atılmakta.
Ancak tasarı, kısaca yeni yasaklar, fişlemeler ve sansürlere ortam hazırlayan bir mantık ile kaleme alınmış.
Halihazırdaki yasal düzenlemelere göre, alan adı tabanlı bir erişim engellemesi söz konusuydu ve bu engelleme mahkeme kararı ile gerçekleştiriliyordu. Örneğin, blogspot gibi bir servis sağlayıcısından internet sayfası edinen bir kullanıcının paylaşımlarında suç unsuru saptanıyorsa, mahkeme kararı ile tüm blogspot alan adlı sitelere erişim engelleniyordu. Yasa tasarısına göre artık URL tabanlı bir engelleme sistemi getiriliyor. Sistem, kimi anahtar sözcüklerin belirlenmesi ile oluşturulacak. Bu sözcüklere yer veren internet kullanıcılarının paylaşımları bireysel olarak engellenebilecek.
Hemen bu noktada akla şu soru geliyor. “Anahtar sözcükleri” kim belirleyecek? İktidardakilerin sakıncalı bulduğu sözcükleri “anahtar sözcük” haline getirip, bu sözcüklerin yer aldığı metinleri yasaklı hale getirmesi, iktidarın sakıncalı gördüğü her söylemin yasaklanabilmesi anlamına gelecek.
Tehlike büyük.
Bir diğer yandan, yasa tasarısı, her bireyin internetteki günlük faaliyetlerinin kayda alınmasını da içeriyor. Yani bireysel kullanıcıların gün içinde gezdiği siteler, aradığı kelimeler, sosyal ağlarda paylaştığı metinler yahut videolar, yaptığı görüşmeler en az bir en çok iki yıl saklanacak.
Düzenlemenin bu boyutu açıkça fişleme anlamına geliyor.
Bu durum tehlikeyi daha da büyütüyor.
Tüm bunlara ek olarak bir de internet erişimi sağlayıcılarının üye olmaya zorlanacakları hükümet güdümünde bir birlik kuruluyor. Birlik, hükümetin talep edeceği izleme ve sansür uygulamalarını yapmak ile görevlendirilecek.
Özgürlük alanı ancak fişlemeye olanak sağlayacak genişlikte tutulmuş bir internetimiz olacak artık. Tasarı bu haliyle yasalaşırsa resmi bir internet sansür kurumumuz olacak üstelik…(HABER EKSPRES GAZETESİ-13.01.2014)
Zafer YAPICI
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder