19 Kasım 2008

2008 İZMİR MİLLİ İKTİSAT KURULTAYI 1

Değerli okurlarım, İzmir Ulusal Uyanış Platformu Dönem Başkanı Sancar Maruflu tarafından organize edilen 2008 İzmir Milli İktisat Kurultayı, 15 Kasım 2008 tarihinde İzmir İsmet İnönü Kültür Merkezi'nde gerçekleşti.

Kurultayın oturum başkanlığını Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Tülay Özüerman yaptı. Kurultaya konuşmacı olarak Prof. Dr. Erinç Yeldan, gazeteci Ergin Yıldızoğlu, Ankara Üniversitesi SBF Öğretim üyesi Dr. Serdar Şahinkaya ve Dokuz Eylül Üniversitesi İktisat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yaşar Uysal katıldılar.

Kurultayda konuşmacıların ortaya koydukları gerçeklerin, gelecek için yol gösterici olduğuna inancım tam.

İşte bu nedenle, söz konusu kurultayın sonuç bildirgesini sizlerle paylaşıyorum.

* * *

Nazım Hikmet'in söyleyişi ile;

(...)

Demir, kömür/ Ve şeker, ve kırmızı bakır/ Ve mensucat/ Ve sevda ve zulüm ve hayat/ Ve bilcümle sanayi kollarının/ Ve gökyüzü/ Ve sahra, ve mavi okyanus/ Ve kederli nehir yollarının/ Sürülmüş toprağın ve şehirlerin bahtı('nın)/ Bir şafak vakti" değişebilmesi için;

"Artık yeter!.. Çökmekte olan neo-liberal dünyaya hayır!" demek ilk işimiz olmalıdır.
Mustafa Kemal'in 1923 İzmir İktisat Kongresi'ndeki deyişiyle; Türkiye'nin yeniden "çalışkanlar diyarı" olabilmesi için; antiemperyalist, ulusal bağımsızlık hedefini ve bu ulusal bağımsızlık içinde toplumsal özgürlükleri öne çıkaran, emekten yana, geniş halk kesimlerinin arzu ve çıkarlarını gözeten, aydınlanmacı hareketi başlatmak artık zorunluluktan öte bir durumdur.

"Yeniden Aydınlanma Devrimi"; günümüzde yaşanan çok boyutlu krizden çıkış yollarının, toplumsal kesitlerin talepleri doğrultusunda bilim insanlarının düşünsel katkıları ile kolektif bir çaba ile yaratılabilecektir.

IMF, Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşların ve onların arkasındaki ABD ve AB gibi güçlerin, Yeni Dünya Düzeni'ne teslim olmaya eğilimlilerin yarattığı düşünsel karartmalara ve küresel sermayenin ideolojik saldırılarına karşı; bağımsızlıkçı, eşitlikçi ve özgürlükçü çıkış yollarını ortaya koyma hedefi ile toplanan kurultayımız tespitlerini iki ana eksende toplamaktadır: Gözlemlerimiz ve İlkelerimiz.

1- Gözlemlerimiz:

Yön duygusu yitirilmiş, ortak coşku yok olmuştur. Umutlar boşa çıkarılmış, tutulan dallar kırılmıştır. Çılgınca tüketme rüzgarı estirilmiş, üreterek kazanma hevesi söndürülmüştür.

Yatırımdan uzaklaşılmış, ülkemiz yurt dışında üretilen malların pazarı haline dönüştürülmüştür.

İnsanca değerlerin yerini para motifli çıkarlar almaya başlamıştır.

Aşılmış olması gereken ikilemler aşılamamış, kutuplaşmalar keskinleştirilmiş, yeni karşıtlıklar icat edilerek toplumsal çatışma başlıkları arttırılmıştır.

Kamuya hizmet anlayışı aşınmış, kamu yönetimi yozlaştırılmış; kamusal alan tahrip edilerek yoz değerlerin istilasına uğramış özel alana yer açılmıştır.

Sosyal güvenlik sistemi, dengesiz ve plansız politikalarla içi boşaltılarak tasfiye edilme sürecine girilmiştir.

Dıştan ekonomik model dayatılırken, içte düşünce terörü estirilmiştir.
Türkiye, dünyadaki yeri bakımından şaşkına çevrilmiştir.

Zayıflatılan ekonomik, sosyal ve siyasal bünyeye paralel olarak Cumhuriyet ve onu var eden değerler ve demokrasi kemirilmektedir.

2- Cumhuriyetin yeniden inşası için yirmi ilke:

Cumhuriyetin devrimciliğine inanmak. Evrensel değerlere bağlı kalmak. Küreselleşmeye teslim olmak yerine, sorgulamak. Düşünceyi özgür kılacak ortamı yaratmak. Ulusal devlete sahip çıkmak. Ulusal bütünlüğü yeniden inşa etmek. Eğitimi en sağlam bütünleştirici unsur saymak. Nitelikli ve parasız eğitimi temel amaç saymak. Planlamaya geri dönmek. Kamu yönetiminin güçlendirilmesine öncelik tanımak. Ekonomiyi, yatırımcılığa ve üretime yöneltmek. Karma ekonomi modelini ehlileştirmek. Kamunun ekonomik gücüyle bireyi özgürleştirmek. Sağlık hizmetinin ticarete dönüşmesini önlemek. Bütün ulusu sosyal güvenliğe kavuşturmak. Polise ve adalete güveni arttırmak. Ulusal çıkarları korurken uluslararası saygınlığı arttırmak. Devlete, demokrasiyi güçlendirerek sahip çıkmak. Alaşağı edilen demokrasiyi ayakları üzerine oturtmak. Partileşmeyi "ortak aklın örgütlenmesi" olarak görmek.

Değerli okurlarım, İzmir Milli İktisat Kurultayı Bildirgesi'nin devamını, yarın bu köşeden okuyabilirsiniz.

(Haber Ekspres, 19 Kasım 2008)

Hiç yorum yok: