27 Aralık 2010
İzmir İl Özel İdaresi Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdi
Değerli okurlarım, İzmir İl Özel İdaresi geçtiğimiz günlerde oldukça önemli gördüğüm bir projeyi uygulama alanına taşıdı.
Bu proje Türkiye'de bir ilk olması bakımından da dikkate değer...
Projenin sloganı şu: "Köylerimizde temiz ve yaşanabilir bir çevre için, Özel İdare ve belediyeler el ele..."
Bu proje, İzmir'e bağlı 24 ilçe ve 597 köyün atık su ve katı atıklarının düzenli olarak toplanması projesi...
Başta insan olmak üzere tüm canlıların temiz bir çevrede yaşamasına katkı sunan bu projeyi İzmir Valisi Cahit Kıraç, İl Genel Meclis Başkanı Serdar Değirmenci (CHP), İl Encümeni, İl Genel Meclisi'nin 93 CHP, 40 AKP ve 3 MHP'li üyeleri ile İlçe Belediye Başkanları bir bütün olarak hayata geçirmişlerdir.
2010 yılı içinde İl Genel Meclis Başkanı Serdar Değirmenci başkanlığında toplanan İl Genel Meclis üyeleri, 4 milyon TL'lik maliyete sahip bu proje için ödenek ayırarak 20 çöp kamyonu, 5 vidanjör, 3632 adeti 400'lük, 1584 adeti 800'lük olmak üzere 5216 adet konteyner alınmasını oy birliğiyle kabul ettiler. Ardından hemen alımlara başlandı.
Alınan bu araç ve gereçler hiç vakit kaybetmeden başta İl Genel Meclis Başkanı ve İl Genel Meclis üyelerinin de katıldığı törenlerle İlçe Belediye Başkanlarına teslim edilmekte.
Örneğin, katıldığım bir devir teslim töreninde Ödemiş Belediyesi'ne 2 adet çöp toplama aracı, 1 adet vidanjör ve 550 adet çöp konteyneri teslim edildi. Bu devir teslim törenleri 24 ilçenin tamamı bitinceye kadar sürecek.
Belediyelere teslim edilen bu araçların yakıt giderleri de İl Özel İdaresi tarafından karşılanacak. Belediye yalnız şoför ve işçi konularında katkı koyarak köylerin atık sularını ve katı atıklarını haftada bir veya iki gün toplayacak.
* * *
İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci devir teslim töreninde yaptığı konuşmanın bir bölümünde, 2011 yılı bütçesinden de bu proje için 4 milyon TL'lik ödenek daha ayırdıklarını ve bununla da en geç nisan ayında 6 çöp toplama aracı, 5 vidanjör ve 1822 konteyner dağıtarak toplam 597 köyün katı atık ve evsel atık sorununu çözmüş olacaklarını söyledi...
Serdar Değirmenci sözlerini şöyle sürdürdü: "İzmir İl Özel İdaresi'nin karar organı İl Genel Meclisi olarak ilimizin; eğitim, sağlık, kırsal kalkınma, tarım, gençlik, spor, çevre, kültür, turizm ve sosyal hizmetlerini halkımıza en üst düzeyde ve eşit olarak sunmak için başta sayın valimiz ve il genel meclisimiz olmak üzere Özel İdare'nin her kademedeki görevlileriyle birlik ve uyum içerisinde çalışmalarımızı özenle sürdürüyoruz. Bu uyumlu çalışmaların sonucunda 2011 yılı bütçemizi 125 milyon olarak belirledik ve İl Genel Meclisi'nde oybirliğiyle kabul ettik. Özel İdare'nin kıt olanaklarını çok yerinde ve dengeli kullanarak, gerçekçi bir bütçe yaptık. Bu bütçede; kırsal kesimin hayat standardını yükseltmek ve sosyal hizmetlere önem vermek önceliklerimiz arasındadır."
İl Genel Meclis Başkanı Serdar Değirmenci 2011 yılı içerisinde yapılacak diğer hizmetleri de şöyle sıralıyor:
· Kırsal kesime hizmet için; Köylere Hizmet Götürme Birliği'ne 18.510.000, tarıma 6.130.000, çöp toplamaya 4.000.000, köy yollarına 3.000.000, çevre ve yerleşik alan düzenlemesine 1.250.000 TL olmak üzere toplam 32.890.000 TL ödenek ayırdık. Bu ödenekle köylerimizin yolları, köprüleri, göletleri, içme ve atık suları da dahil olmak üzere her türlü ihtiyacını karşılamaya çalışıyoruz.
· Sosyal hizmetlere Türkiye'de en çok bütçe ayıran il genel meclisiyiz. 2011 yılında 4.400.000 TL olmak üzere, son 5 yılda toplam 20.825.000 TL ödenekle, kimsesizlere, kimsesiz çocuklara, koruyucu ailelere, yaşlılara çok önemli hizmetler sunuyoruz.
· Eğitime bütçemizin %20'sini ayırdık. 5.906.000 TL ile bu yıl 40 okulu onaracak, 11 okulumuzu güçlendireceğiz. 3.133.000 TL ile temizlik hizmetlerini, 2.250.000 TL ile kamulaştırma hizmetlerini, 5.900.000 TL ile yakacak alımlarını gerçekleştirerek, diğer hizmetlerle birlikte toplam 18.360.857 TL harcayarak İzmir'in eğitim ve öğretim hizmetlerine önemli katkılarda bulunmaya devam edeceğiz.
· Kent Güvenlik Sistemi MOBESE'ye geçmiş yıllarda 4 milyon, bu yıl da 2 milyon ödenek vererek İzmirimizin güvenlik sistemine katkılarımızı devam ettireceğiz. Sağlıkta, sporda, kültür ve turizm alanında katkı vermeye devam edecek, ayırdığımız 6 milyon TL'lik ödenekle iş makine ve araç parkımızı çoğaltacağız.
· İzmir İl Genel Meclisi olarak çevreye ayrı bir önem veriyoruz. Göreve geldiğimiz andan itibaren yaptığımız çalışmalarla köylerimizin çalışmayan arıtma tesislerini onararak ve elektrik borçlarını ödeyerek faal hale getirdik. Ödemiş Gölcük Gölü'nün temizlenmesinden, Gediz Nehri'nin kirlilikten kurtarılmasına kadar her alanda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
· Çağdaş ve katılımcı bir anlayışla ilimizin değişim ve gelişimine öncülük ederek, doğayı ve çevreyi koruyarak dünya kenti İzmir'i yaratmak için kendi çapımızda önemli katkılar sunmaya devam ediyoruz, edeceğiz.
· Ne yazık ki 125 milyonluk bütçe İzmir'e yetmiyor. Özel idarelerin gelirleri, özgelirleri ve merkezi bütçeden yapılan transferlerden oluşmaktadır. Özgelirlerin oranı yaklaşık % 14.6'dır. Yani geriye kalan % 85.4 merkezi bütçeden gelmektedir. Özel idarelerin yürüttükleri yerel hizmetlerle ilgili kendi özgelirlerini sağlama imkanı tanıyan bir düzenleme hemen hemen yok gibidir. İller Bankası'ndan gelen %1.15 oranındaki pay yetmemektedir. Bu pay arttırılmalı ve o ildeki toplanan vergilerden Özel İdareler pay almalı, TBMM' de bekleyen Belediye ve İl Özel İdaresi Gelirler Yasa Tasarısı bir an önce çıkarılmalıdır."
Değerli okurlarım, bu yasa tasarısı AKP hükümeti tarafından çıkarılır mı bilmem (!).
Ama bildiğim bir şey var. O da Türkiye'de ilk kez uygulanan bu projenin diğer 80 ilimizin Özel İdareleri'nde de benimsenip uygulanması gerektiğidir.
* * *
İl Özel İdaresi'nin karar organı İl Genel Meclisi'dir. İşte o mecliste görev yapan 136 İl Genel Meclis Üyesi, İl Genel Meclis Başkanı'nın başkanlığında toplanarak yukarıda anlatılan tüm kararları almakta ve uygulamaya koymaktadırlar.
Değerli okurlarım, bu yazıyı oylarınızla seçtiğiniz il genel meclis üyelerinin yaşadığınız kente yaptıkları katkıları ve sundukları hizmetleri yansıtmak ve onları tanımanıza yardımcı olmak için yazdım.
Ülkemizde, ilimizde, ilçemizde, mahallemizde ve köyümüzde; daha doğrusu yaşadığımız her yerde bizim ve çocuklarımızın geleceği ile ilgili alınan kararları ve yapılan uygulamaları ne derece takip ediyoruz?
Türkiye Cumhuriyeti'nin bir yurttaşı olarak kentimizi ilgilendiren bu önemli konularda bilgi sahibi olup görüşlerimizi ifade etmemiz gerekmez mi?...
(Haber Eksperes Gazetesi- 27 Aralık 2010)
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder