02 Haziran 2010

MALTA SÜRGÜNÜ VE BUGÜN- ZAFER YAPICI

Değerli okurlarım, Osmanlı tarihi büyük zaferlerle dolu.

Ancak Osmanlı'nın son dönemleri daha çok büyük trajedilerle özdeşleşmiş bir dönem.
1453 yılında İstanbul'un fethi de yaşanmıştır Osmanlı tarihinde. 1918'de İstanbul'un fiili işgali de...

Osmanlı'nın trajedilerle özdeşleşen son döneminin sembol olaylarından biri de Malta Sürgünü'dür.

Bugünkü yazımızda bu tarihi olayı irdeleyeceğiz. Malta Sürgünü'nün bugüne ışık tutan yönlerini sorgulayacağız.

* * *

Osmanlı Devleti ile İtilaf Devletleri arasında Mondros Ateşkes Antlaşması (30 Ekim 1918) I. Dünya Savaşı'nın bu ülkeler arasında bittiğini ilan etti.

Ardından 13 Kasım 1918'de Osmanlı'nın başkenti İstanbul'un işgali başladı.

Müttefiklerin 55 parçalık gemilerinden İstanbul'a 3500 asker çıkarıldı. Mart 1920'de İtilaf Devletleri İstanbul'u ablukaya aldı.

İstanbul'un işgali sonrasında, 1919- 1920 yıllarında işgal kuvvetlerince tutuklanan bir grup asker, idareci ve aydın İngiliz sömürgesi olan Malta'ya sürüldü.

Malta'ya sürülenlerin 145 kişi oldukları söylenir.

Sürgün edilenler arasında eski Dahiliye Nazırı Ali Fethi Okyar, gazeteci Yunus Nadi, İstanbul mebusu ve gazeteci Hüseyin Cahit Yalçın, Darülfünun hocası, yazar Ahmet Ağaoğlu, eski sadrazam Sait Halim Paşa sayılabilir.

Seçilen isimler, işgale karşı direnişi organize edilebilecek kadronun içindedirler ve liderlik potansiyeli gösterebilecek olanlar arasında değerlendirilmektedirler.

Malta Sürgünü ile potansiyel muhaliflerin siyaset zemininden uzaklaştırılmasıyla, siyasetin işgal ortaklarına bırakılması amaçlanmıştır kısacası...

* * *

Değerli okurlarım, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, 23 Şubat 2010 tarihli CHP Meclis Grup Toplantısı'nda Malta Sürgünü'nü bizlere hatırlattı.

Bakın Sayın Baykal neler söylemiş: "Türkiye'yi dönüştürmek için, Türkiye'yi kendi amaçlarına hizmet eder noktaya sürükleyebilmek için, uydurma suçlar dolayısıyla hesap sorabilmek için yargılayacağız diye geçmişte İstanbul'u işgal eden yabancı gücün girişimiyle bu memleketin evlatları toplanmış, Malta'ya sürgüne gönderilmişti. En ağır suçlamalar ortaya atılmıştı. Daha sonra yargılamalardan hiçbir şey çıkmadı ve hepsi şerefli, vatansever insanlar olarak topluma döndüler. Şimdi Türkiye tekrar böyle bir tabloya sürüklenmek isteniyor. Bu manzara başka türlü izah edilemez."

* * *

Evet, Sayın Deniz Baykal'ın ifade ettiği gibi 2010'un Türkiye'si, 1918'in işgal altındaki Osmanlısına şaşırtıcı bir biçimde benziyor.

1918 İstanbul'unun makus talihini Mustafa Kemal 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkarak değiştirmişti.

2010 Türkiyesi'nin makus talihini yine Atatürk'ün anlayışını sahiplenenler değiştirebilir mi?

2011 Seçimleri bu konuda bir milat oluşturabilir mi dersiniz?...


(Haber Ekspres Gazetesi- 1 Haziran 2010- İzmir)

Hiç yorum yok: