05 Ağustos 2009

İŞTE GİRESUN, İŞTE AKP. SOSYAL DEVLET NEREDE?... - ZAFER YAPICI

Değerli okurlarım, 21 Temmuz 2009 günü aşırı yağışlar yüzünden Giresun ilimiz sel felaketine uğradı. Merkezden geçen iki dere taştı. 11 kişi sel sularından kurtarıldı. Binlerce ev, işyeri ve otomobil sular altında kaldı. Onlarca araç denize döküldü. Maddi hasar çok büyük. Buna rağmen sevindirici olan şey, can kaybının olmaması.

***

Giresun ilimizde yıllık ortalama yağış 1200 kg düzeyinde. Sadece temmuz ayında ortalama yağışın 500-600 kilogram olması son felaketin göstergesi.
Giresunlunun hükümetten beklediği, bu gerçeği görerek Giresun'un geleceği için gerekli önlemleri kısa, orta ve uzun vadede vakit kaybetmeden alması...

***

Değerli okurlarım, Giresun'da sağanak yağışın kente büyük zarar vermesinin ardından bölgeye giden Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, bir açıklama yaparak Giresun'un afet bölgesi ilan edilmesiyle ilgili kararnameyi imzaladığını söylemişti. Bakan Demir, "Giresun, 7269 sayılı yasaya istinaden afet bölgesi ilan edildi. Tüm alt yapılardaki zarar tespiti yapılıyor. Bunların yenilerinin yapılması konusunda kaynak temin edilecektir" ifadesini kullanmıştı. Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu da, Bakan Demir'in açıklaması üzerine, kararın memnuniyet verici olduğu söyleyerek yaraların sarılmasında kendilerine güç verdiğini belirtmişti.

Bakan Demir, daha sonra incelemelerde bulunmak için gittiği Rize'de AKP İl Başkanlığı binasında Rize milletvekilleri ve ilçe belediye başkanlarıyla yaklaşık 4 saat süren bir toplantı yaptı. Toplantının ardından basın mensuplarının karşısına çıkan Bakan Demir, şok açıklamalarda bulunarak Giresun'un afet bölgesi ilan edilmediğini söyledi.

İşte Bakan Demir'in açıklamaları: "Giresun afet kapsamında değil. Bu farklı bir konudur. Benim ifadem, mevcut oluşan, gelişen afetin genel hayatı etkileyen bir mahiyet arz ettiğine dair 7286 sayılı Afet Kanunu'na ilişkin bakanlık yetkisine verilen, 'Genel hayatı etkileyecek bir afet olmuştur' ilanıdır. Bu basına farklı yansımış. Afet Bölgesi çok farklı bir kavramdır. Bakanlar Kurulu tarafından ilan edilir. Ortaya getirdiği şartlar çok farklıdır. Bizim aldığımız, 'genel hayatı etkileyen afet olmuştur' kararı hem il özel idare yetkisinde olan kırsal alan, hem de belediye yetkisi alanında olan alt yapı tesislerinin zarar gören kısımlarını projelendirerek yeniden yapılmasını sağlayan bir karardır. Bu karar Giresun ve Ordu Perşembe bölgesinde alındı. Rize'de de inceliyoruz. Bu belli bir kritere göre alınıyor. Bu tespitler neticesinde genel hayatı etkileyecek mahiyette bir afet olduğu tespit edilirse o karar alınır. O kararın alınmasından sonraki işlemleri de Bakanlığımız yürütecektir."

***

Değerli okurlarım, hükümet kanadından çelişkili açıklamalar gelirken, CHP, sel felaketini yerinde incelemek ve yapılabilecekleri saptamak için Genel Sekreter Önder Sav başkanlığında bir heyetle Giresun'a çıkartma yaptı.

Önder Sav başkanlığındaki CHP heyeti, Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu'yu makamında ziyaret ederek, kentte yaşanan sele ilişkin bilgi aldı. Daha sonra şehirde incelemeler yapan CHP heyeti, Önder Sav başkanlığında basın mensuplarına bir açıklama yaptı.

Genel Sekreter Sav, selin meydana getirdiği tahribatı görmek için kente geldiklerini belirterek, televizyonlardan izlemekle bu tahribatın nelere mal olduğunu anlamanın mümkün olmadığını söyledi. Yol boyunca da selin meydana getirdiği hasarı gördüklerini ifade eden Sav, Giresun Belediyesi'nin, selin tahribatını azaltmak için elindeki bütün imkanlarını kullandığının anlaşıldığını kaydetti.

Giresun gibi çok yağış alan bir kentte daha dikkatli bir kentleşme olması gerekliliğinin çok daha iyi görüldüğünü belirten Sav, şunları söyledi: "Bunlara dikkat edilseydi, çok daha az hasarla atlatılabilirdi. Doğanın bize hazırladığı süprizlere hazırlıklı olmalıyız. Dokuz gündür Giresunlular, devletin kendilerine nasıl el uzatılacağını bekliyor. Sosyal devlet bu gibi durumlarda gücünü gösterir."

***

Giresun'da sel felaketinin getirdiği maddi ve manevi tahribatı gidermek için CHP'li belediyeler de seferber oldu. İşte bir örnek: İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı itfaiye-AKS 110, fen işleri ve İZSU personelinden oluşan 32 kişilik tam donanımlı yardım ekibi, sel felaketinin yaşandığı Giresun'a gitti.

Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu'yla görüşen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Giresun'a ekiple birlikte 10 motopomp, 2 konteyner, 3 kamyonet, 3 kombine kanal açma aracı, 3 ton kapasiteli 1 arazöz, 1 tam donanımlı AKS 110 aracı, jeneratör, çadır, sağlık malzemeleri, kurtarma malzemeleri ile araç ve gereçler gönderdi.

***

İşte AKP'nin Giresun örneğinde görülen, sorunlara sorun ekleyen tutarsız politikaları...

İşte CHP'nin sosyal devlet yaklaşımı ve sınırlı imkanlara rağmen sosyal belediyecilik anlayış ve uygulamaları ile Giresun'a sahip çıkışı...

Yorum sizin...

(Haber Ekspres, 4 Ağustos 2009)

Hiç yorum yok: