01 Mayıs 2011

Anayasanın 2,3 ve 4.Maddeleri Birileri Neden Rahatsız Ediyor- ZAFER YAPICI


TÜSİAD, T.C Anayasası’nın “değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif dahi edilemez” ilk 3 maddesini tartışmaya açtı. Prof. Dr. Ergun Özbudun ve Prof. Dr Turgut Tarhanlı’nın eş koordinatörlüğünü yaptığı bir ekibin Anayasa’nın değiştirilmesiyle ilgili yürüttüğü çalışmadan şu sonuçlar çıktı:

• Yeni anayasayı, seçimler sonrasında oluşacak Kurucu Meclis hazırlamalı.
• Anayasanın ilk 3 maddesi de dahil olmak üzere hiçbir madde ‘değiştirilemez’ hükmünde olmamalı. Yalnızca yönetim biçiminin ‘cumhuriyet’ olarak kalması benimsenmeli.
• Yerel yönetimlerin yetkileri genişletilmeli, yerinde yönetim sistemi geliştirilmeli.
• Etnik, dini ya da mezhepsel kimliklerin serbest ifadesinin ve örgütlenmesinin önündeki engeller kaldırılmalı.
• Seçim barajı temsil adaletine uygun bir seviyeye çekilmeli.

Yani kısacası, anayasanın 1. maddesi dışındaki maddelerinin tümü değiştirilebilir olacak…

Değerli okurlarım, bu proje laiklik karşıtı eylemlerin odağı olduğu Anayasa Mahkemesi tarafından kabul edilmiş olan AKP’nin kendi mutfağındaki aşçılar ile TÜSİAD’ın bertaraf olmayı göze alamayan yamakları tarafından hazırlanan tatsız tuzsuz bir yemeğe benziyor…

Asıl amacın sivil, demokratik Anayasa adı altında, laik Cumhuriyeti ortadan kaldırmak, yerine bir din cumhuriyeti ya da bir etnik gruplar federasyonu kurmak olduğu anlaşılıyor…

“Özgürlükler bölünmekten iyidir” denilerek bölündükçe özgürlüklerin artacağı konusunda bir toplumsal algı yaratılmak isteniyor.

Oysa bölünmek değil, değiştirilmek istenen üç madde, özgürlüklerin esas güvenceleri…

* * *

Değerli okurlarım, peki şimdi sormamız gerekmez mi?...

Türkiye’nin gerçek sorunları olan işsizlik, yoksulluk ve yolsuzluğu görmezlikten gelenler neden seçime giderken Anayasanın 1. maddesi hariç diğer maddelerin değiştirilebileceğini yüksek sesle söylenmeye ve gündemi değiştirerek halkımızın kafasını karıştırmaya başladılar…

Kimlere, nereye, nasıl bir mesaj vermek istiyorlar?

Maksatları ne? Çıkarları ne? Ve neden anayasanın bu maddeleri onları bu kadar rahatsız ediyor?

* * *
İşte söz konusu olan maddeler;

Madde 1 – Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.

II. Cumhuriyetin nitelikleri
Madde 2 – Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir.

III. Devletin bütünlüğü, resmi dili, bayrağı, milli marşı ve başkenti

Madde 3 – Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir. Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Milli marşı “İstiklal Marşı”dır. Başkenti Ankara’dır.

IV. Değiştirilemeyecek hükümler

Madde 4 – Anayasanın 1. maddesindeki devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile 2. maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3. maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.

* * *

Değerli okurlarım, Anayasanın 1. maddesine; yani “Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir” maddesine dokunmadan, cumhuriyetin niteliklerini tanımlayan ikinci maddesini değiştirmek istiyorlar.

Bu durumda elde kalan cumhuriyet, hangi cumhuriyet olacak?

* * *

Bu tartışmada CHP’nin tavrı oldukça önemli…

Bir gazetecinin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na, TÜSİAD’ın hazırladığı yeni anayasa taslağındaki “Anayasa’da değiştirilemez madde yer almaması” önerisini sorması üzerine Kılıçdaroğlu, “Biz Anayasa’nın değiştirilemez maddelerinin değiştirilebileceğini düşünmüyoruz. Bunu doğru da bulmuyoruz. Ama ülkemizde demokrasi ve özgürlük var, insanlar düşüncelerini özgürce dile getirebilirler. Anayasa’nın değiştirilemez maddeleri, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu idaresidir, o iradeye de hepimizin saygı duyması gerekir” dedi.

Sanırım, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarından ilgili kişiler net bir mesaj almışlardır…

* * *

Değerli okurlarım, eğer anayasanın 2., 3. ve 4. maddelerinin değiştirilebileceğini söylerseniz ortada sadece “cumhuriyet” kalır. Bu cumhuriyetin hangi cumhuriyet olacağı konusu tartışmaya açılır.

İran İslam Cumhuriyeti de bir cumhuriyettir, Yemen Cumhuriyeti de.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti de bir “cumhuriyet”!… Üstelik cumhuriyetin adına bakılırsa “demokratik” bir cumhuriyet…

Şunu biliyoruz ki, cumhuriyet, laiklik ve demokrasi altın bir üçgendir.

İçinde laiklik ve bağımsızlık olmayan bir cumhuriyette ne demokrasi kalır ne özgürlük!
( Haber Ekspres Gazetesi- 27-03-2011)

Hiç yorum yok: