26 Mart 2012

REKLAM VE KİMLİK- ZAFER YAPICI


Değerli okurlarım, geçtiğimiz günlerde karşılaştığım bir gazete haberi, hem Türkiye’de kapitalizmin işleyişi hem de Türk siyasi hayatının geldiği nokta konusunda oldukça ilginç bir örnek oluşturuyor.
Olay şu… Siz de medya organlarında karşılaşmışsınızdır. Doğal destek ürünleri adı altında birçok ürün piyasada satılıyor ve bu ürünlerin tanıtımları gerek televizyonlarda gerek basın kuruluşlarında yer alıyor.
Bu ürünlerden birinin reklamı da geçtiğimiz günlerde farklı gazetelerde yer almış.
Buraya kadar her şey normal. İlginç olan, aynı ürünün reklamının farklı gazetelerde, o gazetelerin okur kitlesinin kimlik değerleriyle paralel semboller kullanılarak sunulması.
Ürünün farklı gazetelerdeki reklamlarında ürünü hazırlayan kişinin fotoğrafları yer alıyor. Ancak fotoğraflar gazetelere göre değişiyor.
Örneğin Milli Görüş çizgisinin yayın organı olan Milli Gazete’de ürün, ürünü tasarlayanın sakallı ancak kravatlı fotoğrafı altında tanıtılıyor.
Bu durum, Mili Görüş çizgisinin kimliğiyle paralel. Sakal, bu kitlede yaygınken, Milli Görüşçüler arasında kravat konusunda bir itiraz görülmüyor. Zaten Necmettin Erbakan başta olmak üzere Milli Görüş çizgisindeki siyasetçilerin büyük bir kısmı kravat kullanmışlardır.
Aynı ürünün Akit gazetesinde yer alan tanıtımında ise ürünü tasarlayanın sakallı ancak kravatsız bir fotoğrafı kullanılıyor.
Akit, Milli Gazete’ye kıyasla daha radikal tavrıyla biliniyor. Bu gazetenin yazarlarının kravatı modernizm ile ilişkilendirerek bu aksesuara modernizm eleştiri üzerinden saldırmaları gözlemleniyor. Reklamda bu duruma uygun bir fotoğraf seçilmiş.
Ürünün tanıtımı Taraf Gazetesi’nde de yer almış. Taraf’taki tanıtımda ise aynı kişinin bu kez kravatlı ancak sakalsız fotoğrafı kullanılmış.
Herhalde reklamı hazırlayanlar Taraf’ı modernizmin tarafında tahayyül ediyorlar!
Aynı reklam Cumhuriyet, Aydınlık, Ortadoğu, Posta, Radikal gibi gazetelerde yayınlansaydı, acaba aynı kişi ne şekilde fotoğraflanırdı?
Mesela Cumhuriyet’te top sakallı ve gözlüklü, Aydınlık’ta devrimci bıyıklı, Ortadoğu’da ülkücü bıyıklı, Posta’da küpeli, Radikal’de uzun saçlı!…
…Olabilir miydi acaba?
Neden bilmem aklıma 1995 seçimlerinde DSP’den milletvekili seçilen bir zat-ı muhterem geldi.
Bu kişi kısa aralarla DSP, ANAP, DYP, MHP ve DTP rozetlerini takmış, katıldığı partinin söylem ve sembollerine aynı gün uyum sağlama becerisini göstermişti.
(HABER EKSPRES GAZETESİ- 26.03.2012-www.haberekspres.com.tr- www.turkcelil.com)

Hiç yorum yok: