-Türkiye’de iletişim özgürlüğü konusunda son süreçte önemli sınırlamalara şahit oluyoruz.
Son olarak dünyanın en çok kullanılan internet arama motorlarından “google”ın üreticisi şirket tarafından yönetilen, internetin ilk büyük internet alanı servis sağlayıcısı “blogger”a erişim, T.C. Diyarbakır 1. Sulh Ceza Mahkemesi 20.10.2008 tarih ve 2008/2761 sayılı kararı gereğince kısa süreliğine de olsa engellendi.
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de sayıları binlerle ifade edilen “blog düzenleyicisi” ve sayıları milyonlara ulaşan “blog takipçisi” bulunmakta. Türkiye’den blogger aracılığıyla yayın yapan sitelerin önemli bir kısmı, büyük basın ve yayın kuruluşlarının siyasal iktidar tarafından sessizleştirilmeye çalışıldığı bir ortamda, toplumsal farkındalık düzeyini yüksek tutma işlevini yerine getirmekteler.
Söz konusu yasakla, blogger aracılığıyla yayıncılık yapan tüm siteler susturulmuş oldu…
Neyse ki yasak kısa sürdü. 28 Ekim günü tüm sitelere erişim, aynı mahkeme kararıyla yeniden açıldı.
* * *
Değerli okurlarım, elbette aynı servis sağlayıcısından Türk hukuk sistemine göre suç teşkil edecek yayınlar yapan siteler olabilir. Bir hukuk devletinde yapılması gereken, bu tür yayın yapan sitelerin tespit edilmesi ve erişimi engelleme yaptırımının bu sitelerle sınırlı kalacak biçimde gerçekleştirilmesidir. Oysa söz konusu yargı kararı, aynı servis sağlayıcısının hizmetini kullanan tüm sitelere, üstelik gerekçesini ortaya koymaksızın, erişimi engellemiştir. Bu durum bir televizyon kanalının hukuka aykırı yayınlar yapması nedeniyle, tüm televizyon kanallarının yayınlarının engellenmesine benzetilebilir. Son tahlilde, bu tür uygulamaların kaybedeni sivil toplum ve demokrasi olacaktır. Zaten dünya genelinde söz konusu uygulama sadece İran ve Suudi Arabistan gibi teokratik devletlerde görülmektedir.
İletişim özgürlüğüne konulan bir engel, blog sitelerine erişimin tekrar olanaklı kılınmasıyla kısa vadede ortadan kalkmış görünüyor…
Ancak genel yasaklar koymaya olanak tanıyan yasal boşluklar var olmaya devam ettikçe gelecekte aynı sorunlarla karşılaşılabilir.
Değerli okurlarım, sorun, büyük oranda Türk hukuk sistemindeki yasal boşluklardan kaynaklanmaktadır. 5651 sayılı Internet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’un yeniden incelenmesi ve kanundaki iletişim ve ifade özgürlüğünün sınırlandırılmasına cevaz veren boşlukların giderilmesi konusunda bir çalışma yapılması bu noktada yararlı olabilir.
(Haber Ekspres, 30 Ekim 2008)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder