21 Ekim 2008

SOSYAL GÜVENLİKTE CHP NELERİ ÖNERDİ, AKP NELERİ REDDETTİ? - ZAFER YAPICI

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, AKP tarafından çıkartılan, (gerçekte sosyal güvenliğin ortadan kaldırılması anlamına gelen) Sosyal Güvenlik Yasası'yla ilgili bakın neler söylemişti: "Bu yasa, sosyal güvenlik anlayışını, sosyal devlet anlayışının dışına çıkarmaya çalışan bir yasadır. Bu yasa ile sosyal devlet artık gözden çıkarılmakta, erozyona uğratılmakta, gücü yeten gücü yetene anlayışı fiilen anayasal sistemimizin temel anlayışı haline dönüştürülmektedir. Bu yasa ile Türkiye'de sosyal devlet tasfiye edilmektedir. Devletin çalışanlarına karşı herhangi bir sorumluluğu yokmuş gibi bir anlayışla yeni bir sosyal güvenlik modeli ortaya konulmaktadır."

Değerli okurlarım, Sosyal Güvenlik Yasası'yla ilgili CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın bu söyleminin altında yatan gerçekleri daha iyi anlayabilmek için bu yasayla ilgili CHP'nin neleri önerdiğine, AKP'nin de neleri reddettiğine bakmak gerekir...

* * *

İşte gerçekler...

CHP, "18 yaşını doldurup, evlenmemiş ve geliri olmayan kız çocukları, anne ya da babalarının sosyal sigorta haklarından yararlanarak tedavi olabilsinler" önerisini getirdi.

AKP kabul etmedi!

CHP, "Cezaevinde çalışıp, gelir elde eden mahkumlar sigortalı olsun" önerisini getirdi.

AKP kabul etmedi!

CHP, "Emekli aylıklarının artışında sadece TÜFE değil, milli gelir artışı da dikkate alınsın; bu ülkenin emeklileri ikinci sınıf yurttaş olmasın" önerisini getirdi.

AKP kabul etmedi!

CHP, "Aylık bağlanacak çocuğu bulunmayan sigortalının dul eşine, başka hiçbir şart aramadan yüzde 75 oranında ölüm aylığı bağlansın" önerisini getirdi.

AKP kabul etmedi!

CHP, "Yabancıların kronik hastalıklarının tedavilerini engelleyen hüküm yasadan çıkarılsın" önerisini getirdi.

AKP kabul etmedi!

CHP, "Prim borcu olan esnaf ve sanatkar ile aileleri de sağlık yardımlarından yararlansın" önerisini getirdi.

AKP kabul etmedi!

CHP, "Çok prim ödeyenin düşük, az prim ödeyenin de fazla emekli aylığı aldığı geçmiş uygulamalar (intibak) düzeltilsin; bu önerimiz ek yük getiriyorsa, zamana yayarak bu haksızlığı giderelim" önerisini getirdi.

AKP kabul etmedi!

CHP, "İşsizlik ödeneğinden yararlanan işsizlerin, bu ödeneği aldıkları sürece malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi 'İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılansın" önerisini getirdi.

AKP kabul etmedi!

CHP, "Devlet, sosyal güvenlik sistemine 'tahsil' edilen değil, 'tahakkuk' eden primlerin üçte biri oranında katılsın" önerisini getirdi.

AKP kabul etmedi!

CHP, "Sigortalının doğum yapan eşine yapılacak 'emzirme yardımı'nı 1.100 YTL'nin altına düşürmeyin, çocuğun anne sütüyle daha iyi beslenmesi gerekir" önerisini getirdi.

AKP kabul etmedi!

CHP, "Emekli aylıkları zaten çok düşük, 'aylık bağlama oranı'nı daha da düşürmeyin" önerisini getirdi.

AKP kabul etmedi!

CHP, "Sigortalıların gelir, aylık ve ödenekleri; nafaka borçları dışında şimdi olduğu gibi haczedilmesin" önerisini getirdi.

AKP kabul etmedi!

CHP, "Yürürlükteki yasalara göre, yıpranma hakkından yararlananlar, bu haklarını emekli oluncaya kadar sürdürebilsinler" önerisini getirdi.

AKP kabul etmedi!

CHP, "Emekli yaşı 65'e çıkıyor, dolayısıyla emekli olan sigortalıların tekrar çalışmaları halinde, alınan 'sosyal güvenlik destek primi'ni kaldırın" önerisini getirdi.

AKP kabul etmedi!

CHP, "Sosyal güvenlik destek primini kaldırmıyorsanız, bari %15'e çıkarmayın, %10'da kalsın" önerisini getirdi.

AKP kabul etmedi!

CHP, "Muhtarların Sosyal Sigorta primlerini devlet ödesin" önerisini getirdi.

AKP kabul etmedi!

CHP, "Ölen sigortalının yakınlarına cenaze masrafı ödenebilmesi için, sigortalının hayatta iken en az 360 gün prim ödeme şartını getirmeyin" önerisini getirdi.

AKP kabul etmedi!

CHP, "Kayıt dışı çalışma çok yaygın. Reforma öncelikle bu alandan başlayın" önerisini getirdi.

AKP kabul etmedi!...

* * *

Değerli okurlarım, işte CHP'nin sosyal devleti ayakta tutma çabaları. İşte AKP'nin sosyal devleti gözden çıkarma çabaları ve yürürlüğe giren Sosyal Güvenlik Yasası...

"...İnsanları mutlu edecek tek vasıta, onları birbirlerine yaklaştırarak, onlara birbirlerini sevdirerek, karşılıklı maddi ve manevi ihtiyaçlarını karşılamaya yarayan hareket ve enerjidir..." 1931- Mustafa Kemal Atatürk.

Yorum sizin...

(Haber Ekspres, 20 Ekim 2008)

Hiç yorum yok: