04 Mart 2009

BAYKAL'DAN ERDOĞAN'A 24 EKİM ve 24 ŞUBAT ÖNERİLERİ...2

23 Şubat 2009 günü Başbakan Tayyip Erdoğan, CHP Lideri Deniz Baykal'ın işsizlikle ilgili eleştirilere Mardin'den "Eğer işsizliğe bir çaren varsa açıkla, o çareyi eğer yerine getirmeyen bir Tayyip Erdoğan varsa, ben siyaseti bırakmaya hazırım. Bu kadar açık söylüyorum. Ama çözüm üret. Eğer çözümün yoksa lüzumsuz yere konuşma" demişti.

CHP lideri Deniz Baykal, 24 Şubat 2009 günü Erdoğan'ın bu sözlerine TBMM Grup toplantısından şöyle yanıt verdi: "Şimdi, ben bu konudaki önerilerimi söylüyorum. Yedi öneri yapacağım. Başbakan bunları dikkatle dinlesin, not aldırsın, izletsin, irdeletsin, inceletsin ve gerekirse bize dönsün. Ekonomik krizin çözümü konusunda biz kendisiyle işbirliği yapmaya da hazırız. İktisatçılarımız, maliyecilerimiz, bu alandaki uzman arkadaşlarımız hükümetin kadrosuyla birlikte işbirliği yapmaya; düşünceleri, politikaları ortaya koymaya hazırdır."

Değerli okurlarım, Başbakan Erdoğan'ın Mardin'de CHP Lideri Baykal'a yönelik olarak yaptığı konuşmanın tarihi 23 Şubat 2009....

CHP lideri Deniz Baykal'ın başbakana ilettiği yedi maddelik öneri ve tavsiyelerin tarihi 24 Şubat 2009...

İşte Baykal'ın Erdoğan'a 7 önerisi:

1. Kriz Türkiye'ye dokunmayacak, teğet geçti, krizin dibini gördük, artık düzelmeye başladı gibi gerçeklerden uzak, hiçbir değer taşımayan, milleti sözde ferah tutmaya çalışan, ekonomi temellerinden, verilerinden yoksun anlayışını başbakan derhal bıraksın.

2. Seçim yatırımlarını değil, seçim rüşvetini değil, seçim hovardalığını değil, altyapı yatırımları için kamunun yapacağı harcamaları artıracaksınız. Bunun için de bütçedeki bütün fazlalıkları, gereksiz kaynakları gözden geçireceksiniz. Yeni kaynak bulacaksınız, onunla ciddi altyapı yatırımı yapacaksınız. Altyapı yatırımı işsizlikle mücadele için en temel ihtiyaçtır.

3. Üçüncü öncelik olarak hükümete otomotiv ve dayanıklı tüketim sektöründe 6 ay süre ile KDV'yi kaldırmasını öneriyorum.

4. Kur politikasını, maliye politikasını makul ölçülerde gevşetmeye özen gösterin. İhracatçının hareket alanını genişletin.

5. Tahsili gecikmiş alacaklardaki artış bankacılık sisteminde bankaları kredi verme konusunda ciddi bir sıkıntıya sokmaktadır. Geri dönmeyecek kredi korkusunu önlemek için Kredi Garanti Fonu oluşturulmalıdır. Bu fondan yararlanacak olan şirketlerin işçi çıkarmaması bir şart olarak ileri sürülmeli, böylelikle şirketlerin işçi çıkarmama taahhüdü yapmaları sağlanmalıdır.

6. Hükümet prim, sigorta ve vergi yüklerini derhal 10 puan aşağı indirmelidir. Türkiye, insan çalıştırmayı cezalandıran bir mali sistem uyguluyor. Bunun doğal sonucu işsizliktir. İşsizliği ortadan kaldırmak için yapılması gereken şey insan çalıştırmayı teşvik etmektir, kolaylaştırmaktır; güçleştirmek değildir, engellemek değildir.

7. İşsizlik Fonu'nun imkanları işsizlikle ilgili kullanılmalıdır. Fondan gelen parayla eğitim programları düzenlenmelidir.

* * *

Değerli okurlarım, CHP Genel Başkanı Baykal hem 24 Ekim 2008'de ve 24 Şubat 2009'da krize ve işsizliğe karşı iki kapsamlı öneri paketi sundu.

Baykal'ın önerilerinin özelliği sosyal demokrat anlayışın bir yansıması olarak üretimi ve sosyal adaleti eşzamanlı olarak merkeze alması... Aynı zamanda gerçekçi ve uygulanabilir olması. Kaynakların etkin bir biçimde halk yararına kullanımına odaklanması...

Peki, CHP Lideri Deniz Baykal'ın bu iyi niyetli, sorumlu ve yapıcı yaklaşımına başbakan ne cevap verdi? "Kendi işine bak", "İktidara gelmek için kırk fırın ekmek yemen lazım!"...

Bir tarafta CHP lideri Baykal'ın sorumlu yaklaşımı...

Diğer tarafta Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı olduğunu unutmuş gözüken Erdoğan'ın haleti ruhiyesi.

* * *

Erdoğan Baykal'a, "Eğer işsizliğe çaren varsa açıkla. Ama çözüm üret. Eğer çözümün yoksa lüzumsuz yere konuşma" dedi mi? Dedi.

CHP lideri Baykal krizin başlangıcından itibaren çözümler üretti mi? Üretti.

Çözüm paketlerini açıkladı mı? Açıkladı.

Lüzumsuz yere konuştu mu? Hayır.

Erdoğan "O çareyi eğer yerine getirmeyen bir Tayyip Erdoğan varsa, ben siyaseti bırakmaya hazırım dedi mi?" Dedi.

Bunu açıkça söyledi mi? Söyledi.

Gerçekler ortaya çıktı mı? Çıktı.

...Peki, sonra ne yaptı Başbakan?...

(Haber Ekspres, 4 Mart 2009)

Hiç yorum yok: