10 Aralık 2009

İZMİRLİ DOKTORLARIMIZIN BÜYÜK BAŞARISI - ZAFER YAPICI

Değerli okurlarım, ülke gündemimiz oldukça yoğun. Ve ne yazık ki bu yoğun gündemin büyük bir kısmını kötü yönetimler, yolsuzluklar, entrikalar, başarısızlıklar ve toplumsal gerilimler oluşturuyor. Doğaldır ki bu durum, ülke insanımızın iyimserlik düzeyini daha da geriletiyor.

* * *

Böyle günlerde başarı haberlerine daha fazla gereksinim duyuyoruz. Her başarı haberinde gelecek için biraz olsun umutlanıyoruz…

Geçtiğimiz günlerde sevindirici bir başarı haberi değerli hekim dostum Necmettin Yakut’tan geldi. Necmettin Yakut, yıllar önce geçirdiğim bir kalp krizinin hemen ertesinde açık kalp ameliyatımı gerçekleştiren ekibin oldukça önemli bir üyesiydi.

Necmettin Bey’e kalbimi emanet etmiştim kısacası…

Ve çok başarılı bir ameliyat neticesinde sağlığıma kavuşmuştum.

* * *

Şimdi bu çok değerli hekim dostumun büyük pay sahibi olduğu bir başarı öyküsünü kısaca sizlere aktarayım...

Değerli okurlarım, bilindiği üzere kalbin durdurularak yapıldığı açık kalp ameliyatlarında, kalp-akciğer pompası denilen bir alet kullanılıyor. Ancak bazı hasta gruplarının bu cihaza bağlanması uygun görülmüyor. Bu durumda, bu cihaz kullanılmadan çalışan kalpte by-pass yapılıyor.

Çalışan kalpte by-pass yapıldığı hallerde, hastalarda tek damar tıkalıysa sorun yaşanmıyor. Ancak kalp ameliyatlarının önemli bir kısmında birden fazla tıkalı damar durumuyla karşılaşılıyor. Birden fazla damarda tıkanıklık varsa ameliyata önce hangisinden başlanması gerektiği sorusu ise tıp dünyasında tartışmalı olmayı sürdürüyor.

İzmir Özel Gazi Hastanesi’nden doktor arkadaşlarım Necmettin Yakut ve Engin Tulukoğlu bu soruya uluslararası alanda kabul görmüş kardiyoloji dergisi “The Hearth Surgery Forum”da yayınladıkları bir bilimsel çalışmayla yanıt verdiler. Hatta bu dergide İzmirli doktorlarımızın çalışması bilim dünyasına katkısı nedeniyle kapak konusu edildi.

Yayın, Özel İzmir Gazi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği ekibinin üç yıllık bir araştırmasına dayandı. Çalışan kalpte by-pass yapıldığı hallerde hem sağ hem de sol damarı tıkalı hasta için ne olursa olsun sol taraftan ameliyata başlanması gerektiği sonucuna ulaşıldı.

Değerli okurlarım, bu konuyla ilgili dünya çapında derinlemesine bir çalışma olmaması, Yakut ve Tulukoğlu’nun yayınını bir bilimsel yenilik noktasına taşıyor. Dahası, söz konusu çalışmayla ameliyatta tartışma konusu olan “nereden başlayalım?” sorusuna son nokta konulmuş oluyor. Necmettin Bey’in ifade ettiği gibi örneğin damarlarda yüzde 70 ile yüzde 90 darlık olan hastalarda ne olursa olsun ameliyata sol damarın by-passı ile başlanması gerektiği bilimsel olarak kanıtlanmış oluyor.

Yakut ve Tulukoğlu’nun bilimsel yaklaşımlarının bir sonucu olarak birçok kalp ameliyatı çok daha başarılı geçebilecek…

Önerilen yöntem ile hem ameliyattaki risk faktörleri azaltılacak, hem de hastalar daha çabuk bir biçimde sağlıklarına kavuşabilecekler.

* * *

Değerli okurlarım, ben de “kalbimi onlara emanet ettiğim” İzmirli genç doktor arkadaşlarımı uluslararası düzeyde kazanmış oldukları başarılarından dolayı yürekten kutluyorum.

(Haber Ekspres, 8 Aralık 2009)

Hiç yorum yok: